Mikrobiologia
Material do badania: kał
Test material: kał
Czas oczekiwania: od 48h do 72h
Waiting time: od 48h do 72h
Kiedy powinno się wykonać test?
Największym wskazaniem do wykonania badania jest ostry przebieg choroby, w tym obecność krwi lub śluzu w kale. Do najczęstszych objawów występujących w wypadku toczącego się zakażenia tymi patogenami należą:
- Nudności, torsje,
- Obfita biegunka,
- Bóle brzucha oraz gorączka,
- Złe samopoczucie, uczucie rozbicia.
Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia bakteriami dochodzi drogą pokarmową na skutek spożycia skażonego pokarmu (niedogotowane mięso, niepasteryzowane mleko czy surowe jaja) Istotną role w etologi rozwoju choroby odgrywają odstępstwa w zakresie postępowania przy obróbce i przechowywaniu surowców spożywczych. W konsekwencji wzrasta ryzyko wtórnego skażenia każdego innego rodzaju żywności. Dotyczy to zwłaszcza pałeczek Shigelli charakteryzujących się niewielką dawką zakażającą rzędu kilkuset komórek.